Köphetsen kring jul är inte bra för miljön

September och oktober gick förbi snabbare än att man hann reagera, nu är vi i mitten av november och man börjar känna hur julen närmar sig. Handeln kring jul är enorm, folk handlar mängder av saker och det är vår planet som får ta smällen. Är det kanske dags att vi ser över våra konsumtionsmönster kring jul?

Handeln i november och december varje år är otroligt stor och för varje år ökar köphysterin. Det blir allt enklare att handla på nätet och fler upptäcker hur bekvämt det är att få sina köp levererade direkt hem till brevlådan. Vad folk dock inte alltid tänker på är hur stor påverkan våra köp har på miljön. Många önskar sig en ny telefon i julklapp, vissa för att den de har nu är gammal medan andra anser att den är trasig. Men varför önska sig en ny när man kan reparera iPhone istället. På så sätt spar du både på plånboken och miljön samtidigt som du eller någon du tycker om får en lagad telefon.

Många handlar på nätet

Julhandeln är något många förknippar med trängsel, stress och som en börda eftersom det är en riktigt energiansträngning att ta sig ut i den. Allt fler väljer därför att sköta shoppingen direkt från soffan i vardagsrummet, faktum är att var tredje julklapp köps på nätet. Att det är så pass bekvämt att handla på nätet kan vara en bidragande faktor till att julhandeln växer för varje år. Ju mer som köps desto mer produceras och desto fler resurser tas från vår jord. Kanske är det dags att börja skapa saker själv och ta vara på de saker som går att laga istället?

Att det shoppas mycket kring jul är inget nytt, men att det ökar så pass mycket varje år är det inte lika många som vet. Hela 3 procent väntas julhandeln öka med i år jämfört med förra året. Summan tros landa på närmare svindlande 80 miljarder kronor vilket är flera tusen kronor per person i Sverige.

Våra miljövänliga julklapptips

  • Hemmagjorda prylar
  • Upplevelser
  • En god middag
  • Donera pengar till välgörenhet
Scroll to top