Elcykeln skapar rubriker

Ett effektivt färdmedel som samtidigt ger bra motion? Det är elcykeln det! Det har blivit väldigt populärt att färdas på elcykel, framförallt i de större städerna. Sedan de introducerades på marknaden har de däremot titt som tätt fått pryda löpsedlarna runtom i landet.

Drömmer du om att i uppförsbacke kunna susa förbi flämtande män i medelåldern iklädda professionell cykelmundering? Det är inga problem med en elcykel, då trampar du obekymrat förbi utan större ansträngning. De är en perfekt kombination av komfort och motion, två egenskaper som fungerar väl ihop för både storstadsbon och de på landsbygden. Att de är populära är det ingen fråga om, och det är ofta man kan läsa om dem i olika nyhetsartiklar. Här nedan skriver vi om tre artiklar som riktar uppmärksamhet på elcyklarna.

Elcykelpremien

För de som är intresserade av att köpa en elcykel är det bra att veta att staten bidrar med att betala upp till 25 procent av inköpspriset (högst 10 000 kronor), skriver Aftonbladet. Det var från och med den 1 februari i år som elcyklar blev subventionerade ihop med eldrivna mopeder och motorcyklar. Enligt Joakim Stenberg som är Vd på Cykelbranschen har försäljningen ökat med omkring 50% varje år, och sedan elcykelpremien lär det öka ännu mer.

Elcykel istället för bil

SVT Nyheter kan man läsa om att man i Kävlinge börjat låna ut gratis elcyklar för att få folk att cykla istället för att ta bilen. Man får låna elcykeln i en hel vecka innan man måste lämna tillbaka den, efter det är förhoppningen att låntagaren själva ska vilja införskaffa sig en egen.

Populärt bland tjuvar

En negativ aspekt av att äga en elcykel är risken för stöld. Antingen tar tjuven hela cykeln, eller så stjäl personen enbart batteriet som också är värdefullt. I Expressen skriver de att den vanligaste platsen elcyklar eller deras batterier blir stulna på är på jobbet. Hela 62 500 cykelstölder anmäldes under 2017. Om du äger en elcykel och vill vara säker från tjuven är det bäst att koppla loss batteriet när du lämnar den, samt att du har ett rejält lås att sätta fast cykeln med.

Scroll to top