Social Analytics: Twelve points, douze points

15 maj 2013

Malmö Arena, skådeplatsen för ESC-finalen 2013

Malmö Arena, skådeplatsen för ESC-finalen 2013

Nu är det dags igen för Eurovision Song Contest! Efter Loreens seger i fjol är Malmö nu i full Melodifestivalyra. Om en vecka vet vi vart evenemanget tar vägen 2014.

Till ESC brukar tidningarna svämma över av spekulationer om chanserna till vinst för de olika bidragen. Blir det Sverige igen, Irland, Kroatien eller kanske Danmark? Vissa ger sig till och med in i vadslagning.

Men det ska man nog akta sig för framöver, för reglerna har ändrats – av sociala medier och analytics i kombination. Vadslagning bygger ju på att alla vet ungefär lika lite och återspeglar snarare vad de tror om framtiden. I sporter och skicklighetstävlingar kan kunskap om dagsform och tidigare resultat spela in. Men i Eurovision Song Contest, där allmänheten i olika länder har avgörandet i sina händer, är läget ett annat.

Det är här social analytics kommer in i spelet. Om nu allmänheten avgör, tänk ifall man kunde få en känsla i förväg av vad allmänheten tycker? Hur lika blir då förutsättningarna för vadslagningen?

ESC 2012

Källa: plateautele.francetv.fr

Inför Eurovision Song Contest 2012, gjorde IBM och France Télévision gemensam sak i att analysera allmänhetens attityd till de olika bidragen, så som den kom till uttryck i öppna sociala nätverk och bloggar. Resultatet ser ni här intill och vi vet ju hur det gick. Verktyget som användes var Cognos Consumer Insight, vanligtvis använt för att studera attityder till varumärken och produkter.

Undrar just hur det går i år?

Och undrar just hur allmänhetens attityder fördelar sig i din bransch?

Läs mer om IBMs lösningar inom Social Business

 

Detta inlägg postades under kategorierna Innovation, Smartare marknadschef, Social business.
Du kan följa svar via RSS-flödet, lämna en kommentar, eller en trackback från din egen sida.


Dela:

Lämna en kommentar