Smarter City agendan har tagit skruv

19 februari 2013

Det är nu 5 år sedan IBM med buller och bång lanserade Smarter Planet och Smarter City agendan inför den amerikanska presidentvalskampanjen 2008. Budskapet var enkelt: vi slösar med resurser helt i onödan och vi kan ganska enkelt göra det mesta smartare. IBM presenterade exempel från olika områden och Trängselsketteprojektet i Stockholm var det projekt inom transportsektorn som lyftes fram. Många journalister från globala medier kom rusande och ville se om det vi sa verkligen var sant, hade trafiken i Stockholm verkligen minskat med över 20 %, bara med en smart teknisk lösning som gav folk ett incitament att överväga sitt beteende? Reportaget från CNN ligger fortfarande på nätet för beskådning.

Nu, flera år senare, har Smarter City agendan verkligen tagit skruv. Nu har de flesta förstått de enkla men geniala budskapen och alla företag vill och måste förhålla sig till ordet Smarter. Alla finner de sin vinkel och kommer med sitt bidrag, vilket är fantasktiskt, för här finns plats för alla.

Själv höll jag ett föredrag på det TED-liknande forumet Thechnoport i Trondheim. Temat var Smarter City och jag talade om mitt favoritämne; Transportsystemets roll i det framtida samhället. Titta gärna på det nedan!

Läs mer om IBMs syn på Smartare Städer

Detta inlägg postades under kategorierna Smartare städer.
Du kan följa svar via RSS-flödet, lämna en kommentar, eller en trackback från din egen sida.


Dela:

Lämna en kommentar