Hund biten?

11 januari 2013

Nej, ingen människa har bitit en hund denna gång heller. Toppen på patentligan är lite som vädret, ungefär samma som igår… Den som hoppats att IBM skulle petats från patenttoppen under 2012, hade nog fått förlita sig på (den uteblivna) apokalypsen. För tjugonde året i rad leder företaget ligan i antal under året godkända amerikanska patent, med det nya rekordnoteringen 6478 stycken. Även i år var det över 8000 personer inblandade, och 46 amerikanska delstater. Under 2012 hade inga finska IBM-kollegor lyckats få något patent godkänt, så antalet representerade länder föll till 35.

Några intressanta patent gäller hur man får fram åsikter ur textdokument -  viktigt om man t ex vill förstå vad kunderna tycker om de produkter man säljer, intelligent övervakning av elnät – t ex för att undvika driftstörningar, system och metoder för att ge förare trafikförutsägelser – många städer står i kön för att få en smartare trafik :)

De senaste DDoS-attackerna som drabbat banker i USA skulle antagligen mildrats om man implementerat patentet för att få maskiner som skickar ut störande nätverkspaket att undvika detta. Den ökade faran i att de attackerande gått från kapade hemma-pc:s till infiltrerade serverfarmer skulle då kunna minskas eller neutraliseras. Det är talande att detta patent lämnades in 2007. Genomloppstiden från inlämning till godkännande är fortfarande en utmaning för amerikanska patentverket.

Som avrundning vill jag nämna två energi/gröna patent handlar om IT-systemet runt laddning av elbilar, och ett optimalt sätt att hantera kylning av processorer i ett datorsystem.

För mig känns det skönt och stabilt att IBM återigen visar sin innovationsförmåga, på en väldigt bred front, med god samhällsnytta och kort tid till praktiska tillämpningar. Den lilla elakingen i mig konstaterar att en stor global branschkollega bara lyckats skrapa ihop ungefär lika många patent som de IBMare som bor i New Jersey.

 

Stephen_Bedell_IBM

En av de mer fantasieggande utvecklingarna visas här av Stephen Bedell (som har så många patent att han får kalla sig IBM Master Inventor). Det är en ny klass böjbart och mångsidigt halvledarmaterial (möjliggjort av bland annat U.S. Patent #8,247,261). Det kommer säkert dyka upp i tunna, lätta och böjbara produkter inom t ex biomedicin, bärbara system (bärbara som i telefoner, kläder och smycken) och i belysning.

 

Ytterligare läsning:

- Patentligan 2012, pressmeddelande: http://ibm.co/ZgCjAb

- IBM, 20 år som ledare av patentligan, pressmaterial: http://ibm.co/THS1FB

- Bernie Meyersons blogginlägg: http://ibm.co/1197CCx

Detta inlägg postades under kategorierna En smartare planet, Innovation.
Du kan följa svar via RSS-flödet, lämna en kommentar, eller en trackback från din egen sida.


Dela:

Lämna en kommentar