Du kan inte bara välja, du måste bli utvald

8 januari 2013

Mottagarna av Nobelpriset i ekonomi 2012, Alvin Roth och hans äldre kollega Lloyd Shapley blir belönade för sina insatser gällande att undersöka och förklara hur matchning av två eller flera komponenter kan ske där en finansiell summa inte är den minsta gemensamma nämnare för att välja eller väljas. Som exempel har de bland annat använt organdonationer och vilka möjligheter som finns att matcha donator med mottagare över hela världen. Genom att använda sinnrika algoritmer som kan användas för en eller flera variabler framstår mönster som gör att man kan finna den bästa matchningen av ”givare” och ”mottagare”.

Förutom organdonation så stöter vi väl alla på, själva eller i vår närhet, det här med matchning vad avser kortare eller längre livspartner. För dig som lever i en längre relation kan man ju egentligen fundera över vad det är som gör att du lyckades välja någon som också valde dig, inte baserat på en prislapp och vad du tyckte att han eller hon var värd, utan på en mängd andra komponenter (hoppas jag ;) ).

Det ovan beskrivna med matchning är ju det som sker inom begreppet ”Internet of Things”. Med möjligheten att koppla samman en mängd olika komponenter (komponent = olika typer av information såsom video, tal, data, skrift, bilder) kan vi öka chansen att matcha rätt givare och mottagare i ett system med ett oändligt antal kombinationer i potten.

Vad är det då som säger att en sådan matchning blir rätt? Med tanke på att datorer kan köra lite fler algoritmer, med fler indata idag än någon trodde ens möjligt bara för ett halvt sekel sedan (och än mer är att förvänta sig!) så förefaller möjligheten att det blir väldigt nära helt rätt varje gång. Det som återstår då är att vi dimensionerar algoritmer flexibelt nog att kunna hantera olika typer av information samt att vi också ser till att informationen som används i algoritmerna är relevant.

IBMs satsning inom Big Data sträcker sig bra mycket längre tillbaka i tiden än den hype som just nu pågår kring uttrycket. Faktum är ju att vi har hanterat oändligt stora mängder information i 101 år. Nu talar vi ju inte bara om matchning av nuvarande ingående information utan också matchning av potentiellt framtida uppkommen information och dess betydelse för utfallet av matchningen. Vi talar också om att den förutspådda magiska 80/20 regeln kommer att gälla även då det gäller insamlad information d v s 80% av insamlad information kommer att vara irrelevant för utfallet av en matchning, endast 20% är användbart. Det innebär då att det blir extremt viktigt att sålla information redan vid intaget. Men det kanske vi gjorde när vi valde bort den där snygge killen eller tjejen i baren för att de hade fel sorts jeans på sig… Vad vet jag?

Nobelfesten är ju nu är avklarad och likaså jul och nyår. Under ledigheten har återvinningspåsar för bioavfall, papper och kartong samlats in i mängd i våra hus för att sedan omhändertas av duktiga företag som hjälper världen att hålla lite längre. Kanske gav du bort en andel i ett vindkraftverk i jul eller investerade i ny värmepump, allt för att spara energi och minska CO2-utsläppen på vår planet. Jag besökte DIs Energi konferens för några veckor sedan. Samtliga ledare för Sveriges tre största energibolag var överens med International Energy Agency Chief Economist, Dr. Fatih Birol när han presenterade World Energy Outlook 2012. 2017 är ”point of no return” för att vända trenden av ständigt ökande CO2-utsläpp. Vad gör du för att bidra?

Läs mer om IBMs syn på smarta energilösningar

Detta inlägg postades under kategorierna En smartare planet, Innovation.
Du kan följa svar via RSS-flödet, lämna en kommentar, eller en trackback från din egen sida.


Dela:

Lämna en kommentar