Stort, smått och blandat – en årsbetraktelse

28 december 2012

Nu är 2012 snart färdigformat i livets stora 3D-printer, och innan vi putsar av den sista skavanken och ställer det i hyllan, tänkte jag reflektera över lite stort, smått och blandat från det gångna året.

2012 blev året då Big Data tog ett kliv fram i rampljuset. Den flod av data som företag och organisationer nu förväntas skapa insikter och åtgärder ifrån börjar antaga apokalyptiska proportioner. Årets IBM Global Technology Outlook berättade bland annat att även denna apokalyps nu har fyra ryttare, då de tre kända V:na Volume, Velocity och Variety fick sällskap av en fjärde: Veracity. Mängden data (Volume) är enorm, mycket av informationen är tidskritisk och måste reageras på  snabbt om den skall ge något värde (Velocity), och den kommer i allsköns former från olika källor (Variety). Till detta kommer alltså det faktum att mycket av datat är av dålig kvalitet, kanske direkt felaktigt eller motsägelsefullt, och alla organisationer måste lära sig använda diverse smarta metoder för att lista ut vad det egentligen betyder och hur pålitligt det är (Veracity).

Världens IT-avdelningar tillbringar alldeles för mycket pengar, tid och resurser på att bygga ihop och sköta komponenter från olika källor. Det är lite som att bygga en möbel där lite kommer från IKEA, lite från Lego, lite från järnaffären, en del från en lokal snickare, plus att det tillkommer en massa eget arbete. Dessutom byts delar ut regelbundet, och de passar bara ihop i vissa kombinationer av generationer, och det är upp till den som köpt möbeln att faktiskt få allt att sitta ihop. Under 2012 såg början på något stort. En av de största systemlanseringarna under året var en familj av system kallad PureSystems. System som är färdigintegrerade för att lösa en uppgift, från moln-i-en-låda till kompletta system med applikationer och allt, integrerade och fin-justerade för just sin uppgift. För de som vill göra mer själva – och där inte IBM gjort integrationen – finns bra beskrivningar på hur grejorna skall sättas ihop, så att det kan ske automatiskt.

Det påminner om det tänkande som ligger bakom den integrerade datorn AS/400 (sedemera IBM i), men med ett ännu bredare anslag eftersom komponenterna i ett PureSystem kan komma från så många fler källor.

Andra stora system blir större. Vi har flera gånger under året bloggat om Watsons fortsatta bana inom sjukvård, t ex cancerdiagnostik och inom kundvård, t ex med Citi group.

OS i London 2012 blev inte den apokalyps som en viss presidentkandidat flaggade för. Det får heller inte OS i Rio 2016 bli, och Rio har under en längre tid förberett sig för att vara en smart stad när OS kommer. Ledningssystemet kopplar ihop samhällets olika funktioner, och stöttas av bland annat en speciell väderradar eftersom regn, översvämningar och lerlaviner är några av deras stora utmaningar. Detta stora samhällssystem är byggt för att klara OS och fotbolls-VM, men fram till dess ger det nytta var dag i en effektivare skötsel av staden. Även i Afrika brottas man med urbaniseringens problem, och hur samhällets tjänster skall se ut, och de är huvudområden för det forskningslabb som IBM Research öppnade i Nairobi, Kenya, i augusti 2012.

Det har hänt en del i det lilla också under året. I det pyttelilla har man för första gången sett laddningsfördelningen i en molekyl. Många av förutsägelserna i årets 5 in 5 bygger på små sensorer, och deras roll i vår närhet i t ex mobiltelefoner. En rolig trend är de små billiga datorerna som kan användas i hobby- och konstprojekt. Arduino är en av de ledande, där det under året kom varianter som explicit tagits fram för kunna byggas in och lämnas kvar i vilket hobbyprojekt som helst. En annan succé är den lilla Raspberry Pi, och med Parallella pressas parallelldatorsystemen ner till priset av ett par Fjällrävenvantar. Låt oss hoppas att Datorslöjd blir ett begrepp, och då inte bara kreativitet framför skärmen, utan också att det man gör i slöjden blir smart och inte bara snyggt trä, metall och tyg. Att kläder också kan gå att spela på är väl en självklarhet?

Ett tredje tema är det blandade. Mycket av datat i Big Data kommer från det lilla, från sensorer, eller från den enskilda människans förehavanden. En trend under året var ett närmande mellan de som har datat (CIOn) och de som är nära kunderna (t ex CMO). Kompetenser och infallsvinklar från olika håll är ett viktigt tema inom innovation i allmänhet, och BigData kan göra det extra tydligt. Jag såg flera andra initiativ till samarbete tvärs organisatoriska och kompetensgränser under året, allt för att driva på innovation.

2012 var också året då Sverige fick sin första(?) Makerspace, dessutom stöttad av Vinnova. Jag hopppas på att se samma blandning av kunnande och bakgrunder i den svenska maker-rörelsen som i den amerikanska, där konstnärer och IT-nördar skapar hejvilt tillsammans, eller inspirerat av varandra. Visst har vi haft skapande föreningar länge i Sverige, klubbar som renoverat bilar, byggt motorcyklar, hemslöjdat, sjungit i kör o s v, men mitt intryck är att maker-rörelsen är mer mångfacetterad i sig, mindre knuten till ett specifikt område, där människor dras samman av en skaparglädje. Min uppmaning till svenskt näringsliv är att stötta denna rörelse och eldsjälarna i den. Vi kommer att behöva vilda kreativa, innovativa idéer, och folk som är vana att snabbt ta dem till prototyper i den svenska industrin, för tiden då man kan leva gott i 30 år på en uppfinning är förbi…

Och det är så jag hoppas vi går in i 2013. Det blev, trots superstorm och Mayakalender ingen apokalyps i år heller, men de utmaningar vi har framför oss, framför allt inom miljö och energi är omfattande och kommer kräva mycket samarbete, nytänkande och skaparglädje.

Ha ett gott slut, på året alltså, så syns vi 2013!

Detta inlägg postades under kategorierna En smartare planet, Innovation.
Du kan följa svar via RSS-flödet, lämna en kommentar, eller en trackback från din egen sida.


Dela:

Lämna en kommentar