Analys som vattendelare mellan medgång och mardröm

11 maj 2012

”Om du som entreprenör inte gör några misstag – gör du ingenting”, säger äventyraren och entreprenören Richard Branson. Och visst är historien full av chanstagare som blivit internationella framgångar och succéer. I dagens allt snabbare utvecklingstakt och tuffare globala konkurrens är utrymmet för misstag allt mindre. Några hisnande exempel på djärva satsningar som slutat i katastrof belyses i en mycket intressant tv-serie ”Mardrömmar i affärsvärlden” som nu sänds i Kunskapskanalen.

Programserien tar bland annat upp Royal Bank of Scotland, som tillsammans med ett konsortium köper den holländska banken ABN Amro, mitt under brinnande finanskris. Något som nära nog kostade banken dess existens. Så här i backspegeln är det mycket förvånande att inte någon i den mycket kompetenta styrelsen frågade efter de analyser och underlag som talade för att låta affären gå igenom när hela finansvärlden skakade i sina grunder.

För en äventyrare som Branson är kanske risktagande något som sätter guldkant på tillvaron. För många företagsledare är risker dock mer förenat med att äventyra personalens anställning eller företagets förmåga till hälsosam tillväxt framöver. Genom att utnyttja information och analys är det möjligt att förklara sammanhang samt förutse vad som kan vänta runt hörnet. Detta är något som blir allt viktigare då risken är stor att det vi betraktar som sant idag har omkullkastats i morgon. Värdet av att kunna hantera analys och en komplex omvärld är också något jag skrivit om i en ny krönika.

Området är högaktuellt och är du intresserad av att veta mer om affärsanalys, hur den används och vilka fördelar som du kan få av den, så vill jag också tipsa om IBM Performance som går av stapeln 29 maj och som är en hel dag vikt åt analys och hur data kan omvandlas till ett redskap som realiserar ökad omsättning, minskade kostnader och minimerade risker. På plats finns företagen som redan gjort resan, tillsammans med IBM-experter och partner.

Tror du att modern affärsanalys skulle kunna avhjälpa några av affärsvärldens mardrömmar?

Detta inlägg postades under kategorierna Affärsanalys.
Du kan följa svar via RSS-flödet, lämna en kommentar, eller en trackback från din egen sida.


Dela:

Lämna en kommentar