Vetenskapsradion uppmärksammar IBM och Spoken web

10 maj 2012

Idag sände Vetenskapsradion ett spännande inslag om IBMs forskning inom Spoken web. Många av oss tar idag internet som en självklarhet. Det är dock fortfarande många människor runt om i världen som inte har tillgång till varken datorer eller internetuppkoppling. Många är också analfabeter, vilket gör det svårt att tillgodogöra sig nätinformation även om de skulle kunna koppla upp sig. Det är dock en betydligt större andel av världens befolkning som har tillgång till mobiltelefon. Detta är också nyckeln till den talade webben, eller som det också kallas Spoken web eller World Wide Telecom Web. Tekniken baseras på att information rings och talas in. Den talade information lagras på ”en sida” som sedan länkas till övriga sidor i webben. Användare kan själva ringa in och tala in information som blir del av webben, men det går också att ringa och via en meny söka fram information. Forskare på IBMs forskningslaboratorium i Indien har jobbat i sju år med att utveckla tekniken.

I Vetenskapsradions inslag om Spoken web berättade Sachin Gupta, marknadsansvarig på IBM:s forskningslabb i Indien, om forskningen och användningen av Spoken web. Sachin berättade bland annat att tekniken testats bland indiska analfabeter. Inledningsvis publicerades användbar information om exempelvis jordbruk, men snart började flera av användarna att publicera egen information genom att ringa och prata in den till webben. Det var skiftande inlägg med allt från kontaktannonser till bloggar och marknadsföring av egna produkter och företag.

Planen är att lansera Spoken web för bred användning i Kenya i slutet av juni och i Indien kort därefter.

Detta inlägg postades under kategorierna En smartare planet, Innovation.
Du kan följa svar via RSS-flödet, lämna en kommentar, eller en trackback från din egen sida.


Dela:

En kommentar till “Vetenskapsradion uppmärksammar IBM och Spoken web”

Lämna en kommentar