Jag vill se en kollektivtrafik med mer visioner och djärvare lösningar

2 maj 2012

Torsdagen den 10 maj går Kollektivtrafikdagen av stapeln i Stockholm. Det blir en dag med fokus på kollektivtrafik och branschens omvandling från transportindustri till upplevelseindustri. Tycker du att transport- och kollektivtrafikfrågor är lika spännande som jag, borde du vara anmäld. Talarlistan är både imponerande och intressant, med bland annat infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd, Trafikverkets generaldirektör Gunnar Malm, Anna Grönlund, Förbundsdirektör i Svenska Bussbranschens Riksförbund och Torborg Chetkovich, VD för Swedavia.

Kollektivtrafiken är en bransch som har stora möjligheter att påverka hur våra städer och samhällen kommer att se ut framöver. Med en smart kollektivtrafik kan resenärerna och medborgarna få en bättre service, ökad framkomlighet och bättre miljö. Kollektivtrafiken kan också bidra till att göra en stad mer attraktiv. Kollektivtrafiken är helt enkelt väldigt viktig. Jag ser därför fram emot att lyssna på Catharina Elmsäter-Svärd, som kommer att tala om den nya kollektivtrafiklagen och om vikten av att ta ansvar för hela resan.

Jag tycker det är självklart att vi ska ha en tydlig vision om framtidens transporter och ett resande som har resenären i centrum. Tekniken och möjligheterna finns redan idag – och andra gör det. I Kalifornien har IBM varit med och utvecklat ett system som kan förutspå hur trafiksituationen kommer att se ut den närmaste timmen.

Systemet samlar in data från vägsensorer, tullar och andra stationära informationskällor och kombinerar den med GPS-koordinater från mobiltelefoner. Med systemet kan resenärer få information skickad till sin mobil med uppdateringar om hur trafiken kommer att se ut längs med just den väg de tar till jobbet, redan innan de sätter sig i bilen.

Det finns många vällovliga initiativ i Sverige, men det behövs mer visioner och djärvare lösningar för framtidens transporter. Läs gärna min krönika om hur vi kan skapa en smartare kollektivtrafik och transportmiljö och hör av dig till mig. Eller hugg tag i mig på Kollektivtrafikdagen – För vi ses väl där?!

Detta inlägg postades under kategorierna Smartare transport.
Du kan följa svar via RSS-flödet, lämna en kommentar, eller en trackback från din egen sida.


Dela:

Lämna en kommentar