Här för att stanna

20 juni 2011

Säg vad jag ska göra istället för att försöka mobilisera min entusiasm. För det har jag ingen.” (Citat: Liftarens guide till galaxen, av Douglas Adams.)

Nu var det ett tag sedan jag skrev någonting här på bloggen, men det har varit fullt upp en tid. Mina dagar är fyllda av aktiviteter kring Cloud – både vad det gäller tekniken och affärsvärdet. Jag har haft förmånen att träffa många kollegor i branschen, både kunder och leverantörer. Jag har fått diskutera om molnets betydelse, om det verkligen är nytt och var på hypekurvan det just nu befinner sig.

Många tvivlar, särskilt kunderna, det måste jag ärligt, om än motvilligt, redovisa. Många är trötta på hypen och menar att Cloud har man jobbat med i många år eller så slår man ifrån sig och säger: ”Cloud passar inte oss! Och förresten har vi faktiskt virtualiserat sedan länge.” Eller: ”Kan man inte få hela kedjan att fungera är det totalt värdelöst!”

Alla argument och påståenden är förstås ok. Var och en vet ju faktiskt mest och bäst om sin egen organisation och verksamhet. Men, ibland dyker det upp en liten, liten misstanke om att kanske (och jag menar kanske) man har missat något i ämnet. Cloud ändrar sig hela tiden, nya möjligheter öppnas i en allt snabbare takt. Vi på IBM släppte till exempel ett stort antal nya tjänster i april och mer kommer under hösten, bland annat SAP på Cloud (den du!), en regelrätt kioskvältare enligt min mening!

Vad jag vill säga med det här är att Cloud är här för att stanna. Fler och fler tjänster kommer att kunna köpas och/eller levereras som Cloudtjänster.

Nu mer än någonsin är det viktigt att följa med utvecklingen, se, lära och testa under kontrollerade former samt börja röja i befintliga miljöer. Att ha konsoliderat och virtualiserat miljöerna är ett bra steg mot Cloud, men fortsatt hårt arbete krävs. Jag tycker den här bilden ger en bra beskrivning över stegen. Vad tycker du?

Snabbrörligheten bidrar också till att det som inte finns till 100 procent idag kommer garanterat att finnas i något slags form imorgon. Så mitt goda råd till alla är att försöka lära sig så mycket som möjligt, testa under kontrollerade former och planera för framtiden.

Detta inlägg postades under kategorierna Molntjänster.
Du kan följa svar via RSS-flödet, lämna en kommentar, eller en trackback från din egen sida.


Dela:

3 kommentarer till “Här för att stanna”

 1. Gunnar Zetterström skriver:

  Hej Monica
  råkade se ditt namn på LinkedIn och kunde inte låta bli att kolla vad du hade att säga.
  Jag har haft en hel del kontakter med Chip på senare tid, men det har ni säkert pratat om.
  Men det som kom mig att skiva till dig är det du sägr om molnet.

  Jag jobbar ju med (och har ALLTID jobbat med) ORG-systemet på SWEDBANK. Det är ju det system som används mest av samtliga system som existerar inom SWEDBANK oavsett miljö. Och jag hade så sent som idag en diskussion med en person på vår centrala arkitektursida (CBT), där molnet kom upp.

  ORG är ett Mainframe-system och förlitar sig på att ha tillgång till mycket snabb exekvering för att kunna serva alla typer av andra system med organisationsinformation. Det ligger ”längst ned i botten” av alla system. Fungerar inte ORG så fungerar ingenting i banken, Hur skulle man göra för att placera detta system i molnet? Är det alls möjligt pga de stränga performancekraven?

  Hälsningar Gunnar Z

 2. Monica Claeon skriver:

  Hej Gunnar.
  Nu har jag funderat en stund på din fråga och svaret är nog att inte allting passar för molnet. Om man till exempel är beroende av tillgänglighet med flera nior på slutet eller där fördröjningar över huvud taget inte är acceptabelt ska man nog ta sig en funderare på om Cloud är den rätta leveransmodellen. Å andra sidan kan man fundera på om ett Private Cloud kan fungera.

  Hör av dig så kan vi ta en diskussion om detta, gärna tillsammans med arkitekterna så kan vi gemensamt försöka förstå om Cloud är rätt just för det här systemet.

  /Monica

 3. Mats Frick skriver:

  Hej Monica,

  Lite OT, men har du läst den här? http://nyti.ms/nIEvHT Centraliserade molntjänster skulle kunna vara ett sätt att skapa transparens och accountability i kundernas miljöredovisning för IT.

  /Mats

Lämna en kommentar