Riskabelt att vara bank

31 maj 2011

Jag läser i DN att SEB kräver att som låntagare i denna anrika bank ska lägenhet säljas innan ny får köpas. Om du ändå hittar din drömlägenhet innan du hunnit sälja av ditt lägenhetsinnehav så vill SEB att du ska ha ett kassaflöde starkt nog att klara av att betala båda lånen under ett (1) års tid.

Varför gör de på detta viset? Svaret är risk, eller snarare att banken anser att du är en risk.

Är det befogat att banken agerar på det sättet? Svaret är att det ur flera perspektiv är befogat.

I studien From Complexity to Client Centricity, som IBMs Institute for Business Value (IBV) nyligen publicerade och som är baserad på intervjuer med 200 toppresterande banker, pekar de intervjuade på utmaningar inom i stort sett alla riskområden:
Finansiell risk: Det finansiella systemets systematiska risk har ökat sedan den finansiella krisen. Att den inte minskat beror på att de 30 största bankerna i dag är större än de var före krisen.
Finansiell brottslighet: 90 % av de intervjuade bankerna har upplevt en ökning av antalet bedrägeriförsök.
Operationell risk: Den globala valutahandeln omsätter 4 trillioner USD… OM DAGEN!!
Governance & Compliance: Bara i USA är 240 nya regler för banker på väg att införas och i Europa behöver banker ofta efterleva multipla regelverk.

Alltså, banken måste på något sätt gardera sig, och du är ett led i bankens gardering.

Nu tänker du säkert: -Men jag är ju inget problem för banken. Jag har ju cash flow. Jag är inte som andra. Och om du tänker det slår du huvudet på spiken vad det gäller en av de största möjligheterna som många banker JUST NU MISSAR!

Studien visar att många banker har svårt att skilja mellan olika kunder och de risker som de potentiellt sett för med sig. Då visar det sig att många banker väljer att behandla kunderna relativt homogent för att vara på den säkra sidan även om kunden egentligen inte är riskabel. Utmaningen med det beteendet är att för varje procent av till synes riskabel inkomst som bankerna väljer bort måste de öka 2, kanske 3 procent, icke-riskabel intäkt. Alltså måste bankerna arbeta mycket hårdare bara för att tjäna lika mycket som tidigare.

Lösningen då, frågar du? Jo, den sitter bankerna på själva – information! Bankerna sitter ofta på en guldgruva av information om kunderna och marknaden. Det ”enda” de behöver göra är att strukturera informationen som redan finns och utveckla sina analytiska förmågor. Vips, öppnar sig nya affärsmöjligheter. De banker som blir bäst på att använda prediktiv analys för att differentiera sig inom riskområdet kommer att vara vinnarna på en post-finanskrismarknad.

Tips för att lära dig mer om att utnyttja din information för att göra bättre riskanalyser:

  • Ladda ner From complexity to client centricity och läs om vad de 200 största bankerna globalt har delat med sig av
  • Kontakta mig så bokar vi in ett tillfälle då jag kan prata om riskhantering och vad andra banker gör inom området

Detta inlägg postades under kategorierna Smartare bank & finans.
Du kan följa svar via RSS-flödet, lämna en kommentar, eller en trackback från din egen sida.


Dela:

Lämna en kommentar