Trängselskatter på export till Kina

11 mars 2011

Det finns ett stort intresse i Kina för Svenska trafikpolitiska och tekniska lösningar. Jag var med på resan till Kina och höll flera presentationer om hur IBM utformat och implementerat Trängselskatteprojektet. Det var en stor upplevelse både yrkesmässigt och kulturellt att få vara med i detta sammanhang och det är extra kul att IBM Sverige uppfattas som ett svenskt företag och att vi får hjälpa den Borgerliga regeringen att skryta om Trängselskatterna utomlands.

Trängselskatterna i Stockholm är en fantastisk historia. Många minns säkert den besvärliga politiska situationen inför Stockholmsförsöket och den efterföljande folkomröstningen. Till allas förvåning röstade Stockholmarna för en permanentning av trängselskatter vid valet i september 2006. En av nationens största kovändningar är säkert den då nyvalda Allians-regeringens beslut att återinföra och permanenta Trängselskatterna i Stockholm. Nu har Trängselskatterna en bred politiskt förankring och kommer att införas i Göteborg 2012 och därefter på ytterligare ett antal orter.

Kina står inför mycket stora utmaningar i att hantera de accelererande transportproblemen och söker nu efter idéer för att hantera det ökande antalet trafikolyckor samt trafikinfarkter. Kina har mycket att lära av de svenska framgångssagorna Nollvisionen inom trafiksäkerhet och Trängselskatteprojektet. Infrastrukturminister Catharina Elmsäter Svärd undertecknade därför ett samarbetsavtal med kommunikationsministern i Kina under högtidliga former den 23 februari i Beijing.

Infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd och Kinas transportminister Mr Li Shenglin skriver under samarbetsavtal inom ramen för trafiksäkerhet och flyg.


Detta inlägg postades under kategorierna En smartare planet, Smartare transport.
Du kan följa svar via RSS-flödet, lämna en kommentar, eller en trackback från din egen sida.


Dela:

En kommentar till “Trängselskatter på export till Kina”

  1. [...] har varit verksam inom trafik- och transportområdet i hela mitt arbetsliv. När jag är runt i världen och träffar representanter för städer och transporter är de alltid mycket imponerade av [...]

Lämna en kommentar